perjantai 14. lokakuuta 2011

Ilmaisia äänikirjoja

Lupasin uusia suuntia määritellessäni antaa vinkkejä oheiskatseltavasta ja -kuunneltavasta käsitöiden teon taustalle. Tässä tulee kaksi:


LibriVoxissa on tekijänoikeuden alaisuudesta vapautuneita äänikirjoja ladattavissa ilmaiseksi. Kirjat luetaan vapaaehtoisvoimin ja lukijat luovuttavat tekijänoikeutensa tuottamiinsa nauhoihin public domainiin. Useimmat kirjoista ovat englanninkielisiä, mutta joukosta löytyy espanjaa, ranskaa, tanskaa - mitä vain vapaaehtoiset ovat halunneetkaan lukea. Muutamaan suomenkieliseenkin olen törmännyt, mutta en saattanut kuunnella niitä jonkun suomen kielen alkeet opiskelleen lukemana... (tätä omaa nirsoiluani ei tietenkään kannata ottaa minään korkeampana tietona äänitteiden tasosta, testatkaa ja päättäkää itse)

Itse tykkään eniten kirjoista, joissa kaikki luvut on lukenut sama henkilö ja lempparilukijani on Karen Savage. Kaikista kirjoista pystyy kuitenkin kuuntelemaan näytteen, sokkona niitä ei tarvi ladata. Tällä hetkellä mp3-soittimeni on täynnä hyvin tietoisesti ladattua Jane Austenia Karenin erinomaisesti lukemana.


Ylen Areenalta taas näemmä löytyy suomalaista kirjallisuutta. Näitä en ole itse kuunnellut, yläasteen kirjallisuustuntien muistot uskomattoman verkkaan etenevistä ja syvemmiltä merkityksiltään täysin käsittämättömistä suomalaisista klassikoista estävät edelleen tutustumasta juttuihin, jotka kieltämättä varmaan kuuluisivat yleissivistykseen. Mutta lohduttavaa on, että jos joskus uskaltaudun näistä Rautatie-traumoistani huolimatta suomalaisen kirjallisuuden pariin, Yle tarjoaa astetta helpomman väylän päästä kärryille.

2 kommenttia:

Päivikki kirjoitti...

Librivox on miullekin tuttu. Olen samaa mieltä, että lukijaan kannattaa kiinnittää huomiota. Kuuntelin kerran yhtä kirjaa, jossa joka luku oli eri lukijan lukema. Yksi lukijä oli kimeä- ja käheä- ääninen amerikkalaisella etelävaltioiden korostuksella lukeva vanhempi nainen - se oli kärsimystä.

Lotta kirjoitti...

Päivikki, luulen tietäväni ketä tarkotat :D. Se oli aika kauhea elämys, se. En kuunnellut sitä kymmentä sekuntia pidemmälle.