torstai 20. lokakuuta 2011

Rrrrrräiskäle

Tämä ei ole pikaruoka. Mutta jos tekee ison satsin, välttyy seuraavana päivänä ruuanlaitolta.

Pinaattiletut

rrrräiskäle

4 munaa
litra täysmaitoa
0,5 dl oliiviöljyä
2 dl ruisjauhoja
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1-2 tl suolaa
0,5 tl muskottipähkinää (määrää voi varmaan lisätä, olin vaan arkajalka)
1 tl valkopippuria
1 rkl (hedelmä)sokeria
300 g hienonnettua pinaattia (pakastealtaasta)

Riko munat kulhoon, vatkaa joukkoon ensin maito ja sitten muut ainekset. Anna turvota vähintään vartin verran. Taikinasta tulee melko paksu.

Paista lettuja molemmilta puolilta. Laita pannulle rasvaa, jos tahot. Ei oo pakko jos ei taho. Meidän melkein kasarikokoselle paistinpannulle semmonen 1,5 dl taikinaa per lätty on sopiva määrä, tärkeetä on että letun ympärillä on pari senttiä pannua vaakatasossa, että lätyn alle saa ujutettua paistinlastan silleen kätevästi. Paistan ensimmäistä puolta siihen asti, että lätyn pinnassa on reikiä ja kaikki taikina on sen verran hyytynyttä, ettei se enää valu, kun pannua liikuttelee.

Taikinasta tulee 16 halkaisijaltaan noin 18 cm lättyä ja kaksi lättyä on iso aikuisen annos.


Uunijuurekset

potaattis

juureksia
oliiviöljyä
hunajaa
timjamia
suolaa
mustapippuria

Kuori ja pilko porkkanoita, perunoita ja sipulia (tai vaihtoehtoisesti muita juureksia, joista tykkäät) uunivuokaan. Ei ole pakko olla kannellinen.

Lorauta päälle oliiviöljyä, kääntele kauhalla niin että kaikkien palasten pinnalla on hyvästi öljyä. Ripottele sen jälkeen mausteet palasten päälle niin useammassa, että kääntelet välillä kauhalla palasia ympäriinsä (ettei mausteet jää vaan päällimmäisiin paloihin). Itse käytin semmosen kymmenen-kakstoista perunaa ja neljä-viis isoa porkkanaa sekä arviolta 2 rkl oliiviöljyä (saatto kyllä olla enemmänkin), 2 tl timjamia, 1,5 tl suolaa, 1 tl mustapippuria ja 2 rkl hunajaa.

Paista juureksia 200 asteessa 45 minuuttia ja sen jälkeen jälkilämmöllä vielä vartin verran.

annos

Kuten kuvasta näkyy, päälle sopii laittaa esimerkiksi yrttituorejuustoa. Miäs sanoi, että puolukka sopi tuohon ihan äärettömän hyvin, minä en tykkää puolukasta niin en osaa sanoa siihen mitään.

Ja koska olen täysin anaalinen ja järjestysnatsi, mitä tulee työvaiheisiin, ideaali työjärjestys on tämä: Valmista taikina turpoamaan - laita uuni lämpeämään - kuori, pilko ja mausta juurekset - laita juurekset uuniin - paista lätyt - ota juurekset uunista. Työjärjestyksen selvittäminen onkin varmasti mun suurin antini näihin resepteihin, peruskauraa ne varmaan on joidenkin osaavampien ruuanlaittajien keskuudessa :).

5 kommenttia:

Virve kirjoitti...

Nämä on meidän neitien suosikkiruokaa. Niinpä viitsii aina välillä nähdä sen paistamisen vaivan, kun lapsille ruoka maistuu ja naamat on virneessä. Enpä ole hoksannut näitä uunikasvisten kanssa yhdistää, vaika nekin kuuluu muuten meidän perusohjeistoon, kiitos vinkistä.

essi kirjoitti...

Itse paistetut pinaattiletut ovat pelastaneet täällä monet päivät, ihan parhaita :)

Tanja kirjoitti...

Alkoi tehdä mieli pinaattilettuja... Itse tehdyt pinaattiletut eivät ole pikaruokaa, mutta sen jälkeen kun meidän lapset saivat itse tehtyjä nokkoslettuja ja sen jälkeen pinaattilettuja, eivät kaupan eineslätyt ole kelvanneet. Vaikka niitä paistaisi kuinka ison kasan hyvänsä, meillä ei tahdo jäädä letun lettua seuraavaksi päiväksi :-)

Lotta kirjoitti...

Eli tämän otoksen perusteella voimme todeta lettujen uppoavan niin pieneen kuin isoon (allekirjoittanut). En ihmettele, onhan ne hyviä :).

asarum kirjoitti...

(argh, yritin äsken kommentoida, mutta tuli joku virhe ja ei onnistunut...)

Oijoi, täytyypä kokeilla joskus tehdä itse pinaattilettuja. Kiitos reseptistä! :) Me syödään (eines)pinaattilettujen kans usein ihan vaan kermaviilikastiketta ja raejuustoa, joskus tonnikalaa tai jotain vaan jääkaapin perältä, ne on just pikaruokaa meille. :D

Muuten, konsti uunijuuresten maustamiseen, ainakin ite turhaudun aina kun hoksaan että on liikaa tavaraa että mausteet sais käänneltyä fiksusti uunivuuassa joka puolelle. Eli otetaan iso pakastepussi, isketään sinne ne pilkotut perunat, juurekset tms. ja perään öljy ja mausteet. Sitten pussi kii ja pyöritellään, kunnes mausteet on tasaisesti. :) Ite saatan usein kyllä pilkkoa potut isohkoon kulhoon ja sekoitella siinä mausteet ennen uunivuokaan laittamist, mutta pussikonsti säästää tiskeiltä.