sunnuntai 3. toukokuuta 2009

Sukkanauhan lailla

Mulle oli suurensuuren oivalluksen paikka aikanaan ku lueskelin Knitting Vintage Socksia, tarkemmin sanoen ku kattelin kirjan viimestä mallia, Ladies Useful Stockingsia. Nancy Bush on nykyaikastanu ohjeen (huippukäteviin...) ylipolven villasukkiin, jotka on kudottu enimmäkseen sileenä neuleena, stocking stitchillä. Sukkia pitää ylhäällä kudotut sukkanauhat, jotka on ainaoikeinneuletta, garter stitchiä. Ihanko tosissaan sitä on joskus muinoin kudottu sukkanauhat ja vieläpä ainaoikeinneuleella? Tästäkö se nimi tulee, sukkanauhapistot? Ja eikö ainaoikeinneuleiset sukkanauhat venyis melko lahjakkaasti... ?

No veny tai ei, oon vähitellen tykästyny kovasti sukkanauhaneuleeseen kaikessa yksinkertasuudessaan. Karun kaunista pintaa, jota on kovin vaikee saada tosi tasaseks. Mutta siinä se viehätys ehkä juuri onki.

garter 011

DROPSin ohjeella valmistu siis pieni neuletakki. Tai neuletakki sen piti olla, päälle sovitettuna mieleen tuli ennemminki liivi...

garter 010

Vaihdoin langaks Novitan Nallen, mikä johti siihen, että ekaa kertaa elämässäni jouduin oikean tiheyden saavuttaakseni ottamaan käyttöön reilusti pienemmät puikot kun mitä ohjeessa suositeltiin. Kakspuolosilla sitte Nallea menemään, heleijaa. Ei mun lempitouhua, minkä huomaa jo siitäki että takkiliivillä kesti puol vuotta valmistua. Ja sitte se oli liian pieni, voi hanuri soikoon... Pingotus ei ehkä menny ihan putkeen, mutta jäin miettimään, oisko kuitenki pitäny jatkaa niillä kolmosilla tai kolmepuolosilla. Ois ehkä jääny vähän kapeempi rako kun 12 cm tissien päälle eikä ehkä ois tullu ihan niin Iki-Turso-olo.

garter 013

Mutta ei se mitään, aina on kai toivoa että laihtuu ja voi sitä aukiki käyttää. Ja pinta on todella kaunis, musta noi kolme erilaista mallineuletta sopii ihan sikahyvin yhteen. Eli suosittelen mallia, mutta en todellakaan suosittele tekemään sitä Nallesta...

Ainaoikeinneuleesta tuli mieleen vanha huivintekele, joka on oottanu pingottamista pian kaks vuotta. Alunperin mua häiritti käsialan epätasasuus mutta kuvaillessani tulin ehkä vähän toisiin aatoksiin. Mitä jos ei pingottaiskaan ollenkaan? Päättelis vaan langanpäät ja heittäis kaulaan?

garter 009

Tää olis tietty mukavan helppoki ratkasu nyt kun lähdin mukaan fufoilemaan. Ja Ravelryn Lankalaatikossa lähdin mukaan kesätempaukseen, jossa kudotaan hyllyyn unhottuneista ohjeista ihanuuksia. Ja Ravelryn värivaihtoonki osallistun. Ja sitte on vielä Salanen neuleystäväki meneillä. Kaikki tukitoiminnot on tarpeen, ei nimittäin käsityöt juuri innosta taas vaihteeks, ei edes noista tempauksista huolimatta. Teen kyllä kovasti, mutta en nauti samalla tavalla.

Eli sanokaas nyt toveri kutojat, mistä mulle saadaan joku henkinen sukkanauha pitämään neuleiloa yllä? Joko se on aika kaivaa Norot kaapista jemmasta ja alottaa niistä jotain ihanaa? Aika kalliiks vaan tulee tää harrastus, jos parin kuukauden välein pitää vinguttaa visaa noroisan tekeleen verran, että pysyy into yllä...

14 kommenttia:

Markka kirjoitti...

Ihana. IHANA.

Laura L kirjoitti...

Onpas jotenkin hento takki. Mä vaan höyryttäisin sen huivin, siitä vois tulla ihan hyvä?

Maiju kirjoitti...

Mutta kun se on Harras Harrastus, niin eihän sitä voi pakottaa nousemaan esiin jos se ei ole noustakseen. Ei edes Noroilla. Välillä voi tehdä vaikka jotain muuta. Se tulee kun on tullakseen.

Vilma kirjoitti...

Sama täällä, ei nappaa käsityöt just nyt yhtään. Ihan kuollutta tällä suunnalla, plääh. :(

Jos siis keksit jonkin hyvän elvytyskeinon, niin kerrohan mullekin.

Heidi kirjoitti...

Sitä neuleinnon katoamista on havaittavissa tääläki. Kaks kokonaista päivää meni, etten ees ajatellu kutomista! No okei, olihan tässä vappu välissä ja flunssa on melkonen, mutta silti! Lätkämatsien aikana olis ihan hyvin voinu sukkia kutoa. Eli annama olla, kuoma sitte ko se hyvältä taas tuntuu. ;o)

AnniKainen kirjoitti...

Onpas kaunis liivi ja niin herkän näköinen neulekuvio.

Auttaisko rahellinen paussi tuohon neulepläähiin.

MinnaK kirjoitti...

Kaunista neulepintaa - olen tekemässä samaa malineuletta. Ja kyllä se into taas elpy, kun saa hetken levätä :-)

Anonyymi kirjoitti...

Kunnon tauko kutomisissa voisi tehdä hyvää. Oot tehnyt kaikkea niin käsittämättömän paljon, että ei voi kuin ihmetellä.

Mamma M

Soile kirjoitti...

Sun täytyy kieltää itteltäsi kaikki käsityöt. Ei niin mittään saa tehdä ikuna milloinkaan koskaan. Ja kappas kummaa miten se kielletty kiinnostaa...

kiva tuo takki/liivin kuvio. Mä en tekisi tuolle huiville mittään, se on kiva just noin.

Anna-Kaisa kirjoitti...

Ihanan näköinen takkiliivi, sopii väriltään kesäänkin. Helteille tosin lienee hiukan lämmin :) Jonkun tuommoisen sitä tarvitsisi itsekin, mutta puoli vuotta tekoaikaa... Hmm.

Samma kirjoitti...

Harmi, ettei neuletakin koko nyt ihan täsmännyt :( Kaunis se on silti ja tosiaan voi pitää myös auki. Varsinkin, kun kesä on tulossa (ai miten niin Aleksanterinkadulla sataa vettä?!).
Ja huivi vois olla aikas bueno sellasena vähän "rososena".

Samma kirjoitti...

Ai niin, sulle on pieni juttu mun blogis.

Annika kirjoitti...

Mulla on myöskin ollut tämä vuosi selvästi innottomampaa neuleiden saralla. Olen päättänyt, että en stressaa, jos neulominen ei huvita niin sitten se ei huvita. Kuiteskin harrastuksen pitää olla vain harrastus, ei sitä voi pakottaa.

Niin ja ihana tuo neuletakki. Minulla on myös syntynyt jonkin asteinen perverssio tuohon ainaoikeaan. Se on ehkä kaikkein kaunein ja pehmeimmän näköinen neulepinta. Miksihän sitä ei tule useammin tehtyä?

ColibriDreams kirjoitti...

onpa kaunis! Ja kuka tosiaan sanoo, että sitä pitäisi käyttää kiinni? Ainaoikea on kivan näköistä, mutta itse en tykkää sen tekemisestä yhtään. Kaikki virheet näkyy heti ja ai että, jos pääsee silmukka putoamaan...

Käsityöpläähiä kannattanee tosiaan hoitaa niin, että ei vain tee käsitöitä. Kyllä ne tauon jälkeen alkaa taas innostaa. Mulla oli tässä joku aika sitten vähän samanlainen olo, mutta nyt on taas into palannut.