torstai 10. kesäkuuta 2010

Tupsupipo ja kauluri

button and carrot 004


Kauluri on tuommonen putkilo, jota varten hyvin yksinkertasesti loin 120 silmukkaa 4 mm:n puikoilla. Alotin kutomalla muutaman kerroksen ainaoikeeta, sitten yhdistin rinkulaks ja alotin sileän oikean. Heitin mukaan aina kerroksen nurjaa, kun siltä näytti, ja kudoin kunnes lanka loppu. Viimeseks laitoin kaheksan kerrosta ainaoikeeta. 76 grammasta Kitten Mohairia tuli puolisen metriä pitkä putkilo, joka vaikuttaa oikeen sopivalta.

MUTTA HUOM! Mun käsiala on ihan äärettömän tiukkaa, kenen tahansa normaalin ihmisen kannattaa ottaa HETI viiden millin puikot. Tai luoda vaan sata silmukkaa.

additional pics 001


Piposta mulla oli paljon selvempi visio ja kerranki sain luotua just sellasen tuotoksen, ku olin visioinu.

button and carrot 011


Pipo edestä (sori tärähtäneisyys).

button and carrot 010


Pipo takaa.

button and carrot 005


Takaraivolla on tupsu.

Ja ohjetta:

- Mun pipo on neulottu 3mm puikoilla, joten normaalit ihmiset voi ottaa korkeintaan 2,5 mm paksuset. Tarvitaan sekä pipopyörö (pituus 40-50 cm), että sukkapuikot. Lankana mulla oli Novita Nalle Syksy, jota kulu 71 grammaa.

- Sukkapuikoille luodaan yhteensä 132 silmukkaa, eli 33 aina yhdelle puikoille. Mulla tosin on iso pää, pienipäisen kannattaa ehkä luoda vaikka 31 yhdelle puikolle = 124 s. Mun tiheys on 29 silmukkaa per 10 cm kolmosen puikoilla, silmukoiden vähennys kannattaa tehdä myös, jos käsiala on tosi paljon löysempää kun mulla. Nyt on tosin huomautettava, että pienipäisversiota ei oo koeneulottu.

- Kudotaan 2 cm 2o, 2n -joustinneuletta. Ite neuloin nurjien jälkeen ensimmäiset oikeet silmukat takareunastaan, niin tuli siistimpää.

- Lisäyskerros: *1o, tee 1, 3o*, toista. Ite tykkään lisätä silmukoita kutomalla silmukoiden välisen langan takareunastaan oikein. Isommassa versiossa nyt 165 silmukkaa, pienemmässä 155. Tässä vaiheessa todennäkösesti joutuu vaihtamaan pipopyöröön.

- Kudotaan sileetä oikeeta 17,5 cm. Tai pienipäisversiossa vois kutoa 16 cm ja kaventaa sitten 5 silmukkaa tasavälein (eli 31 silmukan välein) ja kutoa sitten, kunnes korkeus on 17-17,5 cm.

- Aletaan kavennukset. Jossain vaiheessa kavennuksia jouduttaneen vaihtaan takasin sukkapuikkoihin.
- *13o, 2o yht.*
- 3 krs o
- *12o, 2o yht.*
- 3 krs o
- *11o, 2o yht.*
- 3 krs o
- *10o, 2o yht.*
- 3 krs o

- *9o, 2o yht.*
- 2 krs o
- *8o, 2o yht.*
- 2 krs o
- *7o, 2o yht.*
- 2 krs o
- *6o, 2o yht.*
- 2 krs o
- *5o, 2o yht.*
- 2 krs o

- *4o, 2o yht.*
- 1 krs o
- *3o, 2o yht.*
- 1 krs o
- *2o, 2o yht.*
- 1 krs o
- *1o, 2o yht.*
- 1 krs o
- *2o yht.*

- Katkase lanka, vedä silmukoiden läpi, päättele.

- Sitten tehdään tupsu. Leikataan pahvista pylpyrä, jonka halkasija on sama kun haluttu tupsun halkasija. Leikataan keskelle toinen reikä, jonka halkasija on vajaa kolmannes koko pylpyrän halkasijasta. So här:

button and carrot 013

Mutta EI LEIKATA pylpyrää vielä halki noin kun kuvassa. Vaan kieputetaan rinkulan ympärille lankaa niin kauan, että keskiaukko menee umpeen ja vielä pikkusen aikaa sen jälkeenki, parsinneula auttaa. Lanka siis kulkee silleen säteittäin keskustasta reunoille. Tämän jälkeen leikataan teräväkärkisillä saksilla rinkulan ulkoreunaa myöden langat poikki niin, että pahvirinkula tulee taas näkyviin. Sitten otetaan pätkä samaa villalankaa ja kiepautetaan se tiukasti aivan pahvirinkulan juuresta tupsun ympärille ja sidotaan kii. Sitten poistetaan pahvirinkula, saatetaan joutua leikkaamaan se halki kun ei muuten irtoo. Muotoillaan tupsu saksilla ja kiinnitetään pipon takaraivolle. Voilà!

Ullassa on itse asiassa parempi tupsuohje kun mulla, klicka här. Sanokaa ihmeessä, jos saatte aikaseks pipon tällä ohjeella, ois ihan mielenkiintosta. Sanomattaki on selvää, että tää ohje on hyvin paljon velkaa Jatan MarioMyssylle, mutta kirjotin nyt kuitenki esiin tän ohjeen kun sain pähkäiltyä silmukkamäärät ja piposta tuli kovasti mieluisa. Silmukkamääriin otin apua myös omista aikasemmista baskerisävellyksistä.

Ei kommentteja: