maanantai 17. joulukuuta 2007

Toffelit

No tää oli ehkä nopein työ ikinä :). Virkkasin Miähelle toffelit siitä toissapäivänä saadusta Mambosta.


Ja kylläpä oliki kamala kuva! :D Ei se siinä kameran näytöllä ollu niin paha... Koukkuna oli kasin muovinen möhkäle, menekki lähes tasan se yks sadan gramman kerä.


Yhen toffelin virkkaamiseen meni ehkä tunti, joten aattelin antaa ohjetta jos joku panikoi joululahjoista ja kattoo nämä soveliaiks antaa :).

1. Toffelit aloitetaan pohjasta. Virkkaa ketjusilmukkaketju, jonka pituus on jalan pituus miinus jalan leveys. Tässä 45-kokosen jalan tapauksessa 19cm eli 19 silmukkaa.

2. Virkkaa vielä kääntymistä varten 2 kjs ja ketjun kolmannesta silmukasta lähtien koko ketju täyteen puolipylväitä. Ketjun viimeseen silmukkaan virkataan yhteensä neljä puolipylvästä kääntymistä varten.

3. Virkkaa ketjun alapuolikin täyteen puolipylväitä. Viimeseen silmukkaan ennen kahta kääntymissilmukkaa virkataan 3 puolipylvästä. Yhdistä kerros piilosilmukalla yhtenäiseksi. Vinkki: jos virkkaat nämä alapuolen silmukat myös aloituslanganpään ympäri, et joudu huolittelemaan sitä erikseen ja vältyt myös reikäriviltä pohjan keskellä.

4. Aloita seuraava kerros virkkaamalla 2 kjs. Tällä kerroksella lisätään jo silmukoita, joten seuraavaan silmukkaan tulee 2 puolipylvästä. Virkkaa puolipylväitä kunnes tulet toisessa päässä keskimmäisen silmukan viereiseen silmukkaan, tähän 3 puolipylvästä. Keskimmäiseen silmukkaan tulee vain 1 puolipylväs, seuraavaan taas 3 puolipylvästä. Jatka puolipylväillä kerroksen toiseksi viimeiseen silmukkaan asti, johon taas se sama 3 puolipylvästä ja viimeiseen silmukkaan yksi puolipylväs. Yhdistä piilosilmukalla.

5. Pohjan viimeinen kerros on muuten samanlainen kuin edellinen kerros, mutta lisäykset tehdään kolmen silmukan etäisyydellä toisistaan. Eli aloita kerros virkkaamalla 2 kjs, virkkaa yksi tai kaksi puolipylvästä kunnes tulet nurkimmaiseen silmukkaan (jos siis ovaalissa olisi nurkkia :) ), johon virkataan 3 puolipylvästä. Tämän nurkkasilmukan ja pään keskimmäisen silmukan välillä pitäisi olla yksi silmukka. Jatka lisäyksen jälkeen toiseen päähän puolipylväillä ja tee taas nurkkasilmukoihin kolme puolipylvästä. Yhdistä kerros lopuksi piilosilmukalla. Pohja on nyt valmis.

6. a) Katkaise lanka ja virkkaa pohjan pitkän sivun puoleenväliin 2 kjs ensimmäiseksi puolipylvääksi. Käännä työ. TAI

6. b) Virkkaa piilosilmukoita, kunnes pääse pohjan pitkän sivun puoleenväliin, virkkaa 2 kjs ensimmäiseksi puolipylvääksi. Käännä työ.

7. Virkkaa 31 tai 32 puolipylvästä, eli kunnes tulet pohjan toisen pitkän sivun puoliväliin. Käännä, virkkaa 2 kjs, virkkaa puolipylväs jokaiseen silmukkaan.

8. Virkkaa 2 kjs, virkkaa puolipylväitä kunnes tulet kärjen keskimmäisten kolme silmukan kohdalle. Nämä kavennetaan yhteen: lanka koukulle, koukkaa lanka ensimmäisen silmukan läpi, lanka koukulle, koukkaa toisen silmukan läpi, lanka koukulle, koukkaa kolmannen silmukan läpi, lanka koukulle ja vedä kaikkien koukulla olevien silmukoiden läpi (=7 kpl). Virkkaa kerroksen loppuun puolipylväitä.

9. Tee näitä kerroksia vielä kolme.

10. Vedä viimeinen silmukka pitkäksi (noin 20 cm), katkaise lanka. Pujottele langanpää toffelin päälliosan molempien reunojen läpi edestakaisin, toisin sanoen kuro päälliosa umpeen.


Kysymyksiä saapi esittää kommenteissa.

Itelleni en kuitenkaan tee samanlaisia toffeleita, koska mulla on jo maailman hienoimmat siilitohvelit :). Ja kyllä se nyt riittää, että meillä on tiimiaamutakit, samanlaista pukeutumista ehtii kyllä harrastaa vielä sitte eläkeiässäki... Suunnittelin sen sijaan tekeväni itelleni tämmösen baskerin siitä vaaleanpunasesta. Ja niin siis jos joku ei vielä oo bongannu Dropsin joulukalenteria, niin katsokaatten tänne. Ite käyn joka aamu senki mulkasemassa, sen lisäks että avaan keittiössä Rudolf Koivun ihanaisen joulukalenterin (sain ystävältä, huippua! just ku olin angstannu että voiko aikusella olla joulukalenteri). Ja paljastettakoon myös, että oon Flickriin laitellu kuvia kaikista valmistuneista joululahjoista, kun en vaan malttanu olla :). Mutta kukaan tuttu ei sitte saa käydä urkkimassa!

Ja äh, taas tuli sikapitkä postaus. Mikä siinä on, että sitä ei vaan saa rajotettua...

7 kommenttia:

Markka kirjoitti...

Kivat toffelit!
Pitänee ottaa ohje ylös, mieheke tykkäis noista kovasti.

Satu kirjoitti...

Hei

Sulla on kiva blogi! Jäin koukkuun kertalaakista!

Sini kirjoitti...

Mukavannäköset tohvelit! Hyvää joulua sullekkin :-)

Anonyymi kirjoitti...

Hei, huomasin vasta tänään kommenttisi... valitettavasti sukat eivät ole enää minulla, joten en voi mitata. Luultavasti ympärysmitta on noin 15 cm ja jalkaosan pituus 15 cm kuten koon 20-21 sukassa. Hauskaa Joulua!

Anonyymi kirjoitti...

Siis täältä tuli tuo edellinen kommentti.

http://mennahuu.vuodatus.net/

Hansu kirjoitti...

WOwo, löysin sattumalta tänne. Jäät kyllä omalle linkkilistalle :)

Tohvelit näyttää kivoilta :) Pitää tulostaa ohje ylös jos jää Mamboja yli Vihervaarasta.

Lotta kirjoitti...

Hoo, minäki oon jonku koukuttanu! Kiits, kiits :). Kivoja kommentteja :D.

Ja niin Mennahuu ihan ookoo, en mä nyt herrajjumala odottanukaan, että salamana tulee vastaus. Kiitos kuitenki, näillä mennään :).