perjantai 9. marraskuuta 2007

pikku essunen

Ohhoh, tulipas taukoa päivitykseen. On vaan ollu niin sikamainen kiire. Mutta sentään olin suorittanu kaikki ne opinnot, mitä pitiki, ja ongelma opintorekisterin kanssa oli pelkästään tekninen.

Mitään neuleita en oo ehtiny myöskään saada valmiiks, mutta ystävälle tein synttärilahjaks tällasen pienen essu essusen. Oli nopee ja helppo, ja ainakin eilen ystävä sitä myös käytti.Inspiroiduin vaan kovasti kun löysin noita materiaaleja kotoa, siitä en ollu niinkään varma, että onko lahjan saaja essuihminen... (hyvä peruste lahjan valinnalle :s)Tässä speksejä ihan vallan ohjeen muodossa, aattelin että joku kaltaiseni pahvi vois sellasesta ilahtuakin :). Kehittelin siis tän päästäni, en yhtään ihmettele, jos joku on jo tällasen ohjeen keksiny... en tullu googlanneeks kun rupesin säätämään essua. Men nu börjar vi. Tarvikkeet on 50x60cm kangasta, 1,7m vinonauhaa, 60cm pitsiä, muliinilankaa ja tilkkuja. Valmis essu on kooltaan noin 45x55cm, sellasen keskikokosen naisen sylin kokonen :).

1. Leikkaa haluamastasi kankaasta noin 50x60 cm kokoinen pala ja huolittele rispaantuvat sivut. Leikkaa myös vinonauhasta noin 1,7m pituinen pala ja halutessasi pitsistä 60cm mittainen pala.
2. Päärmää alareuna (taita 1cm nurjalle, silitä, taita vaikka 2,5cm nurjalle, silitä, ompele siitä kohtaa missä on kangas kolminkerroin).
3. Kiinnitä halutessasi pitsi alareunaan.
4. Tee sivuihin 1cm levyiset päärmeet.
5. Laita päärmäämättömään=yläreunaan nuppineulat 10cm, 20cm, 40cm ja 50cm päähän vasemmasta (tai oikeasta, aivan sama) reunasta. Nämä ovat taitteiden harjat. Käännä kankaan ulkoreunoihin päin noin 1cm levyiset taitteet ja laita nuppineulat essun sivujen suuntaisesti pitämään niitä kiinni.
6. Aseta (avatun) vinonauhan yläreuna kankaan yläreunaa vasten, vinonauhan oikea puoli on essun nurjaa puolta vasten. Tikkaa kiinni vinonauhan taitteen kohdalta tai vähän sen yläpuolelta (taitteen vierestä essun yläreunan puolelta). Voit ommella taitteiden nuppineulojen päältä, kun ne ovat essun sivujen suuntaisesti.
7. Käännä vinonauha koko leveydeltään essun oikealle puolelle (poista sitä ennen taitteiden nuppineulat) ja tikkaa nauha kiinni alareunasta.
8. Siksakkaa vinonauhan keskiosa kolmiaskelsiksakilla eli kiinnitä vinonauhan taitelipareet kiinni, jottei nauha rispaannu.
9. Huolittele mahdollisten applikoitavien kuvioiden reunat, jos ne rispaantuvat.
10. Kiinnitä applikaatiot n. 0,5cm pituisilla etupistoilla n. 0,5cm päästä applikaation reunasta esimerkiksi muliinilangan kolmella säikeellä. Rajaa halutessasi applikaatio n. 1cm pituisilla etupistoilla.Flickrissä on vähän lisää kuvia, ja sinne laitan myös mahdollisesti kuvan essusen omistajasta essu päällään. Tämä on kuitenkin sellainen pienehkö puoliessu, sopii suojaksi tiskaukseen ja ruuanlaittoon paremmin kuin leivontaan (jossa minä ainaki saan täydellisen kaaoksen aikaseks, mikä näkyy myös essullani).

2 kommenttia:

Nina kirjoitti...

Moi Lotta!
Tulin käymään vastavierailulla sinun blogissasi... ja mukavaltahan täällä näyttää. Ihania juttuja olet virkkaillut, joten täytyy siis vierailla jatkossakin!
-Ninuska

Elli kirjoitti...

Tosi sievä omppuessu. Jos ei lahjansaaja ole aiemmin ollut essuihminen, niin nyt varmasti on!