tiistai 28. syyskuuta 2010

Broadway!

"Värikästä ja välkehtivää. Väri kerrallaan ei ole sinun juttusi. Mitä enemmän lankoja, värejä, kuvioita ja malleja sen parempi! Kirjoneuleet kaikissa muodoissaan kuuluvat Broadwaylle. Luultavasti persoonasi on yhtä värikäs ja pirteä kuin neuleesi!"

Spektaakkelimaiset tuotannot.

New York, New York. Tyylikästä, nuorekasta, särmikästä, itsevarmaa, rohkeaa.

"Haasteesi on BROADWAY. Kirjoneuleet vievät mennessään. Usko pois! Etkö usko?! Kokeile! Hirvittävätkö monet värit? Kirjoneuleen ei tarvitse kukertaa sadoissa väreissä, vaan voi olla myös hillitysti yhden värin eri sävyjä. Ellet vielä tunne ”ilmiötä” Kaffe Fassett, niin nyt on oiva tilaisuus tutustua! Tai ehkä inspiroidut enemmän perinnekirjoneuleista?! Haasta itsesi toteuttamaan kirjoneule juuri sinulle sopivalla tyylillä!"

On haastetta, on!

On myös visio :).

SYTYCK 002


Moria, ristikkäiset kaaret, pylväät, vuoret, mithril, Kheled-zâramista kuvastuvat tähdet.

Sitä ennen kuitenkin pipo pienelle Sisu-pojalle (valkosia pääkalloja harmaalla pohjalla) ja varmaankin myös kirjoneulelapaset itselle. Tarvis oppia sitomaan langanjuoksuja nurjalla. Kutkuttavaa, ihanaa!

torstai 16. syyskuuta 2010

Sydäntalven setti

Vielä ei ole talvi, mutta jo nyt alkaa olla vaikeaa saada esittelykelpoista bloggaajaa ja esittelykelpoista kotia osumaan samaan aika-avaruuteen. Ei ole aikaa siivota (koska löhöilylle pitää kuitenkin varata aikaa joka päivä ja se on paljon oleellisempaa) ja jos joskus ehtiikin siivota, on ainakin bloggaaja operaation jälkeen melko räjähtäneen näköinen. Parempi näin ollen ottaa esittelykelvottomia kuvia.

finishedobjects 001
"Hei, olen Lotta ja tarjoan teille tässä katsottavaksi melko muhkeaa reittäni."


Reiden yläpuolella näkyvä ruskea huitula oli aikaisemmin slipoveri, jossa oli liian pienet kädentiet. Toisessa elämänvaiheessaan se oli useampi vyyhti afrokiharaa lankaa ja kilo karvaa purkajan suussa. Lopulliseksi olomuodoksi jää näin ollen huivi - jos tuolle langalle tekee enää mitään, se hiutuu olemattomiin.

Huivin mallina Woodland Shawl, puikkoina 5,5 mm pitsi-Addit, lankana VapaaValinnasta muinoin ostettu 100-prosenttinen villa. Grammamäärästä tuskin on hyötyä, sillä lanka on venynyt ja vanunut käytössä, mutta kuvittelisin että vastaavankokoisen huivin saisi esimerkiksi kahdesta kerästä 7veikkaa.

finishedobjects 004
"Hei, olen Lotta, olen väsynyt ja tylsämielinen ja pidän käsiäni tissieni päällä, koska olen paras."

Käsissä olevat lapaset ovat samat kuin tässä postauksessa. Tuolta ne siis näyttävät käytössä, luonnonmusta kuvautuu todellakin noin tummana, jos ei ylivalota (ja jos pitää käsiään kätevästi varjossa, krhm).

finishedobjects 009
"Hei, olen Lotta ja kameran laukaisimen painaminen vaatii minulta äärimmäistä keskittymistä."

Setin pipo valmistui jo viime huhtikuussa. Etsin Ravelrystä mallia suklaanruskealle SandesGarnin Easylle ja Falling Leaves Chunky Hat kolahti täysillä. Lisäsin muistaakseni pipoon puoli mallikertaa syvyyssuunnassa ja se ei ole jättipäälleni yhtään liikaa. Menekki oli 72 g, ilman muutosta pipo olisi saattanut tulla yhdestäkin kerästä.

Pipon kauneus on minusta tuo pieni nykämä päälaella, joka muodostuu kavennusten myötä. En tiedä teistä muista, mutta omat piponi liukuvat aina päälakea kohti ja normaalit ribbipipot muistuttavat näin äkkiä aakekallialaista versiota. Tämä pipo jos lähtee liukumaan, nykämä nousee vain selvemmin esiin.

Tämä jääkin toivottavasti viimeiseksi asustesetiksi hetkeen. Säilytystila loppui jo aikaa sitten, joten nyt pitäisi saada itsensä innostumaan jostakin muusta. Mitä se olisi, onkin astetta hankalampi kysymys. Villapaitoja en käytä, villatakkeja en viitsi neuloa tälle kropalle, sukkiakin on yli tarpeen.

Jään hauduttelemaan.

perjantai 10. syyskuuta 2010

Peittoneliön ohje

Alkuperäinen malli on Square in the Round, jota olen muokannut sileänä oikeana tehtäväksi ja alotuksen kannalta omasta mielestäni helpommaksi. Palan keskusta jää avoimeksi ja se ommellaan myöhemmin umpeen aloituslangalla.

Luo 4, älä liitä yhteen.
1. krs: neulo jokainen neljästä silmukasta oikein sekä etu- että takareunastaan
2. krs: nurin
3. krs: neulo jokainen kahdeksasta silmukasta oikein sekä etu- että takareunastaan, ota uusi sukkapuikko aina jokaiselle kahden etu- ja takareunastaan neulottavan silmukan ryhmälle. Tämän jälkeen työssä on kiinni neljä sukkapuikkoa, viidennellä työskennellään. Työssä kiinni olevilla sukkapuikoilla on tämän kerroksen jälkeen jokaisella neljä silmukkaa.
4. krs: Yhdistä työ rinkulaksi. Eli älä käännä työtä, vaan jatka neulomalla kerroksen ensimmäisestä silmukasta alkaen oikein.

5. krs: neulo jokaisella puikolla ensimmäinen ja viimeinen silmukka etu- ja takareunastaan oikein, muut silmukat oikein
6. krs: neulo kaikki silmukat oikein

Toista 5. ja 6. kerrosta, kunnes neliö on halutun kokoinen. Päättele löyhästi, pingota tai höyrytä, ompele keskustan reikä umpeen.

wips 012

keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Hartaat harrastukseni

No niin. Uusia harrastuksia. Tadaa!

stuff 001

Vaikka pianonsoitto ei kyllä oo uus harrastus, vaan uusvanha harrastus. Soitin aikanaan 12 vuotta klassista pianoa, joista viimeisen aikana kehitin pahan esiintymiskammon, ihan kunnon fobian. Kolme vuotta meni, että edes halutti soittaa. Sen jälkeen ei ollu pianoa. Lopulta mun isä alko puhua, että hän ostaa mulle sähköpianon. Ja nyt jo sain aikaseks hommata sen :p.

Se on Roland F-110 ja se on aivan ihana, kaunisääninen, kosketukseltaan niinku oikea piano, se painaa vaan 35 kg, mikä on muuttoja ajatellen aika hyvä juttu ja siihen saa kuulokkeet, mikä varmaan ilahduttaa naapureita. Miten tämä liittyy käsitöihin? Välillisesti vain. Käsitöille jää vähän vähemmän aikaa ja hartianlämmittimet ja ranteenlämmittimet tulee olemaan tarpeen, jos innostun soittamaan liikaa liian pian ja nivelet ei toivu järkytyksestä.

Toisen uuden harrastuksen piti olla kirjonta. Kirjontakehyksen ostin, mutta muuten ollaan tässä:

finishedobjects 018

On niin todella vaikea löytää kivoja malleja. Koska olen suhteellisen minimalistinen ja äärimmäisen funktionalistinen sisustaja, en halua meille ristipistotyynyjä. Enkä sellasia tauluja, joita vaikuttaa olevan mallikirjat pullollaan (meillä asuu Miäs, joka vaatii sisustukselta aika paljon särmää). Haluisin jotain selkeitä, graafisia, oivaltavia, hauskoja malleja. Ei mitään pikkusievää, ei mitään romanttista. En oo löytäny. Varsinkaan, kun tykkäisin harjotella muita pistoja ku ristipistoja. Oon yrittäny piirtää malleja ite, mutta käsi ei vaan tuo paperille sitä hämärää visiota, joka mielen nurkissa lymyää.

Toisin sanoen otan vinkit vastaan kiitollisena!

Ja niin, tuo alla oleva liina puolestaan on löytyny mummilan kätköistä ja vaikka se on melko romanttinen, se ei haittaa. Se on perintöä, perintö on aivan eri asia. Siihen vaan tarvis löytää jotku kauniit ja meille sopivat värit, mikä ei sekään oo ollu kovin helppoa.

Kolmas uus harrastus on juoksukoulu. Se ei vie kun korkeintaan tunnin päivässä, mutta tunti sekin on. Tällä hetkellä menen viikossa 5 ja olen paremmassa kunnossa kuin ikinä elämässäni, mikä valitettavasti kertoo enemmän lähtötasosta kuin nykysestä :).

Neljäs ajanviejä on opiskelu. Oon pitäny pari väljempää vuotta ja nyt palailen oikeasti opiskelemaan. Viimesiä kursseja ja suorituksia viedään, mutta älkää kysykö valmistumisesta :). Kaikki nämä neljä asiaa yhdessä saa aikaan sen, että käsityöaikaa on nykyään merkittävästi vähemmän. Niin vähän, että mietityttää, paljonko kerkiän nauttia kaikista uusimmasta neuleestani.

finishedobjects 011

Höhö, salakavalasti jätin näinki ison jutun viimeseks :). Se on jämälankapeitto. Se painaa 1190 g ja sen tekemiseen on menny kaks kuukautta. Reunusta oon tikutellu viimeset kolme päivää ja tänä aamuna harkiten ja huolellisesti ompelin sen väärälle puolelle peittoa.

finishedobjects 013

Vähän se rullaa, mutta enpä jaksa välittää. Koko on 135 x 135 cm, mutta koska peittopalojen keskustat jäi vähän koholle, arvelen sen venyvän käytössä. Sopivasti kuuntelin Terry Pratchettin Pyramideja kutoessani pyramidipeittoa :).

finishedobjects 016

Malli on Square in the round, jota tosin muokkasin jonkun verran. Postaan tässä parin päivän sisään mun muokkaukset, jos joku haluaa tehdä samalla lailla. Erinomanen malli raitalangoille minusta ja itse asiassa tuhosin kerää vaille kaikki raitalangat varastoistani tähän :). Alko jo kyllästyttää ne, ei sitä raitasukkiakaan määräänsä enempää tee... Jämälangat sen sijaan kiinnostaa edelleen!

lauantai 4. syyskuuta 2010

Satunnaisia pikkupaloja

Mulla on postausajatukset uusista harrastuksista ja kierrätyksestä, mutta koitan nyt saada kansioista pois pyörimästä näitä valmistuneiden pikkutöiden kuvia. Että välipalaksi nyt vähän sillisalaattia.

stuff 003

Hääpäiväruusut on siinä sekä uudet luksussukkaset. Meinasin unisukiks, mutta tuo mohair kutittaa sen verran, että tarvii olla toiset sukat alla.

stuff 006

Heidät on tehty varpaista alkaen Socks from the Toe Up -kirjan ohjeella. Vahvistettu kantapää oli niin monimutkanen, etten tykästyny, mutta varpaista alottaminen on kyllä kieltämättä kätevä tapa saada varsista just sopivan pituset. Tällä kertaa taktikoin ja jätin tuota ihanaa handulaista lankaa sen verran (32 g), että saan joihinki toisiin sukkiin siitä raitoja.

stuff 004

Toiset valmistuneet sukat on Evening Stockings for a Young Ladyt kirjasta Knitting Vintage Socks. Näistä tuli ihanat.

finishedobjects 021

Lankana on Nalle, jonka purin täysin käyttämättömäks jääneestä kaulahuivista. Puikot oli 2,75-milliset, eli pikkusen paksummat kun ohjeessa. Minun muhkeille pohkeille tuli tällä tavalla paremmin sopivat sukat kun aiemmin tehdyt ruskeat fingering-paksuset. Lankaa meni 164 g.

stuff 019

Ja kolmas haukkapala on ihanasta luonnonmustasta, rasvasesta villasta tehdyt lapaset. Aioin kutoa Kirsten Kapurin Breathe Deep -lapaset, mutta 4,5 mm puikoilla ja worsted-vahvusella langalla olis tullu melkoset patakintaat... Pudotin siis yhden pallerojonon pois ja sävelsin kavennukset omasta päästäni. Tykkään :). Näiden alle mahtuu ohuet sormikkaat, joten ne on menossa osaks semmosta sydäntalven settiä, johon on jo pipo valmiina. Huivi pingottuu paraikaa meidän parvekkeella.

Ja ens kerralla sitte niitä uusia harrastuksia :).

torstai 2. syyskuuta 2010

So You Think You Can Knit


Olen Robottitanssija. Nauroin ääneen kun luin kuvauksen :). 

Tulkaa muutkin mukaan! Tästä löytyy linkeroinen.