perjantai 16. huhtikuuta 2010

Inspiraatiosta

Tämmösenä harmaana päivänä on hyvä postata inspiraatiosta :).

Oon nyt joutunu lepuuttelemaan kättäni virkkuu-urakan jälkeen enkä oo pystyny kutomaan enkä virkkaamaan. Se oli aivan ahterista, kunnes muistin vanhan ristipistotyön. Nyt se on vähän vähemmän ahterista.

inspiration 017

Seepianvärinen taulu tulee nimittäin olemaan hieno, mutta voi taivas, miten tylsää sen tekeminen osaa välillä olla. "Jahas, mitäs väriä sitten? Niin joo, ruskeeta..." Aloinkin miettiä, mikä mua inspiroi, mikä saa mut innostumaan jostain käsityöstä niin paljon, että en meinaa malttaa mennä nukkumaan. Mikä pistää luovat voimat liikkeelle, minkä takia joskus tulee niin vahva Näky jostakin, että edes silmukoiden laskeminen ei estä uuden neuleen suunnittelua? Vastaus on kolmiosainen.

MATERIAALIT

treasures 007

Rakastan villaa. Ra-kas-tan. Se tuntuu ihanalta käsissä, se muokkautuu kauniiks pinnoiks. Se lämmittää ikuista palelijaa.

stash 008

Materiaalin täytyy olla myös ihanan väristä. Ja lisäksi sen tarvii kuiskailla lupauksia toimivasta muodosta, tai vielä parempaa, kiinnostavista materiaalikontrasteista valmiissa tuotoksessa.

stash 015

TARVE

finishedobjects 003

Käsitöiden ei tarvisi, pitäisi eikä saisi olla suorittamista. Tämä on harrastus, ei sen ole väliä, vaikka valmis tuotos ei olisi aivan tarkoituksenmukanen tai jos lopulta sitä ihanan pehmeää pipoa ei tulekaan käytettyä, kun se on väärän kokoinen. Mutta oon huomannut, että parhaat ideani saan ongelmanratkaisutekniikalla. Parvekkeella palelee -> teen sinne peiton. Allit hävettää -> teen takin, jossa on pitsiä hihoissa.

nirkkoreunat

Tai toisenlainen tarve: äiti-Puffa pyys mua suunnittelemaan jonkun ohjeen hänen langoilleen. Kasvivärjätyissä puffalangoissa oli niin nättejä sävyjä, jotka sopi tosi hyvin yhteen (niinkun nyt yleensä kasvivärjätyt sopii), että halusin tehdä jotain moniväristä. Tarkemmat yksityiskohdat on vielä laskematta, mutta Juuri Se Oikea mallineule on jo löytyny.

inspiration 013

MUIDEN TEKEMISET

Oi blogistania, oi upeat, lahjakkaat ihmiset. Jatkuvana innostuksen, inspiraation ja ideoiden lähteenä mulla on yksinkertasesti muiden tekemiset. Harvoin lähden kopioimaan kenenkään tekemisiä suoraan, ainakin värin yleensä vaihdan, jos en muita muutoksia tee. Mutta kun joka päivä näkee roppakaupalla hyviä ideoita ja kauniita toteutuksia, väkisinkin jotain jää itämään omaanki mieleen ja lopulta jossain mystisissä prosesseissa yhdistyy uudeks ajatukseks. Se jos mikä on hianoo.

inspiration 009

Pidin äskettäisessä retriitissä silmukkamerkkipajaa ja inspiroiduin itekkin valtavasti. Sitä aina urautuu ja alkaa tehdä vaan sitä samanlaista sarjaa, mutta onneks on innokkaat opettelijat, jotka pakottaa ajattelemaan uudella lailla. Oon tehny retriitin jälkeen muutaman kymmentä uutta silmukkamerkkiä pajalaisten innoittamana ja ne on nyt mun lempimerkit :).

inspiration 002

Retriitti olikin yhtä suurta innotusta, mutta blogeissakin on kyllä todellisia helmiä. Anna K:n blogissa on ihanat, värikkäät kuvat ja kivoja virkkuita. Tilli Mössönpoika kirjoo ja applikoi ja ompelee semmosia pehmoleluja, että mulle tulee aina äkillinen taaperontarve. Villakettu kuvaa kauniisti ja yhdistelee materiaaleja kovin inspiroivasti. Mielitty luo niin omannäkösiään juttuja, että ei pysty kun ihailemaan. Maaru taittaa sanan säilää niin taitavasti, että usein jää sanoja mieleen muhimaan ja pulpahtelemaan pinnalle omissa teksteissä :). Pujoliivin ihanat naiset tekee kauniita neuleita ihan uskomatonta tahtia. Ja välillä ne värkkää sisustusjuttujakin, mahdottomat. Pikku-Kettu tekee maailman kauneimmat tilkkupeitot, näin vaatimattomastsa omasta näkökulmastani. Elisa neuloo ja leipoo ja tekee koruja (myös myyntiin, myyntisivu on mulla jatkuvan kuolauksen alla). Kirsi on mun sukkaguru. Ja muutenkin neuleguru. Ystäväni neiti Mattsson (kahdella teellä ja kahdella ässällä) tekee vanhasta uutta niin upeasti, että meillä on kämppä muutosuhan alla aina ku hän postaa. Jaana kutoo kans ihan käsittämätöntä vauhtia kauniita neuleita ja vielä ihanan värisistä langoista :). Katrin kankaanpainamiset ja ompelukset ja korut pistää munki sormet syyhyämään. Helmiina on Virkatun linnun hengenheimolainen, ihania kuvia, ihania ideoita ja kauniita käsitöitä. Lene asuu jossain napapiirillä ja kärsivällisesti puurtaa, kunnes neuleet ja kirjonnat on just hänen mielen mukasia. Ja voi pojat, että ne sitten onki hienoja.

Ja onhan näitä, nuo oli nyt ekat, jotka osu silmiin Google Readerista. Ois varmaan muitaki ollu, mutta tarkotus ei ollu kirjottaa pelkkää hunajaa tiukuvaa ylistyslaulua :).

Ennemminki tarkotus oli tämä: mistä te inspiroidutte?

11 kommenttia:

Aino kirjoitti...

Todella mielenkiintoinen postaus!

Itse inspiroidun ehkä eniten kuvista ja väreistä, rakastan erilaisista ihmisistä, tilanteista ja kulttuureista otettuja kuvia ja niiden värimaailmaa, ne tuntuvat kertovan ihan valtavasti. Ja lähes aina ne synnyttävät halun tehdä itsekkin jotain yhtä kaunista:)

kirsi kirjoitti...

Kiitos ♥

Kiitos itsellesi, olet miulle hengenluojaguru :) Blogissasi vallitsee niin lämmin tunnelma, että siitä tulee aina hyvälle mielelle ja yrittää itsekin keskittyä nauttimaan pienistä asioista. Kuten vaikkapa neulenurkkauksen luomisesta :)

Jaana kirjoitti...

Kiva kirjoitus! Mä inspiroidun pitkälti samoista asioista, mutta ehkä värit, materiaalin tuntu ja muiden inspiroivat tuotokset on ne suurimmat kimmokkeet. Tarve tuntuu välillä olevan toissijainen seikka (kukaan ei voi tarvita neuletakkia takin perään;), mutta pääasia että saa tehdä ja toteuttaa. Toivottavasti saat kätesi pian kuntoon!

Nasti kirjoitti...

Voi kiitos!

Mjaa, esititkin aika kinkkisen kysymyksen... Viime aikoina minua on eniten inspiroineet muiden tuotokset ja ennenkaikkea kauniiden neulekuvien fiilikset... Tyyliin että "tuon neuleen neulomalla sais pikkurippusen tuommoista boheemia fiilistä" tms. Materiaalit ja väritkin innostaa. Mihinkään tiettyyn tyyliin en ole kallellaan, mielenkiintoinen malli ja sen tuoma fiilis riittää. Vaikka neule sitten jäisikin pitämättä. Ainahan voi purkaa... ja sitä olen tehnytkin.

Villasukka kirjoitti...

Riippuu päivästä ja fiiliksestä mikä inspiroi,mutta yleensä ottaen:
-värit!
-villan rouheus, silkin ylellisyys, alpakan pehmeys
-luonto, ne värit, muodot, elämä!
-kirjat ja lehdet

Puputsi kirjoitti...

Inspiroiduin tästä postauksesta! Täynnä ihanan positiivista energiaa ja täyttä asiaa. Kiitos tästä!

tikruhai kirjoitti...

Kysynpä noista silmukkamerkeistä. Noissa joissain oli tuommoinen isompi lenkki, mistä se on oikein tehty? Itse olen yrittänyt jotain väkertää korviskoukuista, mutta olen todennut ne aika huonoiksi vaihtoehdoiksi. Ne ei vaan toimi.

Ja minä yleensä inspiroidun väreistä. Ja toisinaan jostain äärettömän hienosta mallista.

Kaisa kirjoitti...

Olipas osuva postaus, kun tarkoitus oli tulla kommentoimaan, että Basilika-huivin ohje on nyt julkaistu ja linkki netissäni - voin siis tähän sanoa, että olen inspiroitunut Basilika-takistasi! :)

anpali kirjoitti...

Värit, materiaalit, kuvat, luonto... milloin mikäkin. Usein olen huomannut, että jokin kangas tai lanka 'huutelee' miksi hän isona haluaa. Joskus tämä johtuu väristä, joskus materiaalista. Suurin ongelmani on se, että inspiraatio iskee yleensä viimetingassa.

Blogeista löytyy kuitenkin hyvin paljon inspiraatioita. Mainitsemissasi blogeissa oli muutama uusikin tuttavuus, joten taidanpa lähteä inspiroitumaan...

mamselli h kirjoitti...

Kyllähän blogit inspiroivat - tämä myös, ehdottomasti! Ja luen mielelläni käsityöaiheisia kirjoja ja lehtiä, vaikka harvemmin teen ihan ohjeen mukaan. Mutta niistä saa ideoita. Nykyään aika montaa sisustus- ja muotilehteäkin lukee sillee, että miettii, osaisiko jonkun jutun tehdä itsekin. Kuljen myös vaatekaupoissa vaklaamassa ideoita (= tutkimassa saumoja ja miettimässä, miten joku leikkaus on toteutettu tai millaista neulepintaa vaatteessa on).

Lotta kirjoitti...

anpali: Jep, samanlainen Visio mullekki tulee. Ja sitä vastaan ei auta taistella :). Kiva jos löysit kivoja uusia blogituttavuuksia!

mamselli h: tack, tack :). Käsityölehdet ja -kirjat unohdinki omasta listastani.