torstai 29. tammikuuta 2009

Porkkana ja nappi

Viime aikoina oon saanu (supersankariviitan lisäks) valmiiks vaan tylsiä velvollisuusneuleita. Semmosia, joihin joko a) on pitäny upottaa jotain jämälankoja tai b) joita oon tarvinnu, mutta joita ei oo yhtään huvittanu tehä. Ihan vihoviimeset on tumman havunvihreet lapaset. Mun lapasangstini on melko suurta ja lisäks tuosta nimenomasesta väristä sain lukioaikaan vakavan yliannostuksen. Keksin kuitenki lopulta ihan loistavan kikka kolmosen: lupasin itelleni, että saan koristella valmiit lapastimet napeilla. Johan lähti!

button and carrot 002

Pikkusen yli vuorokaudessa tuli eka lapanen, toista alottelen varmaan tänään illalla. Tarkotus on täydentää jämälankasetti, josta tuli itse asiassa lopulta ihan kiva. Mutta neulominen tökki silti, ku oli tavallaan pakko... ehkä mulla on joku ongelma ;). Saatte ohjeet kauluriin ja pipoon postauksen loppupuolella, mutta ensin muut tyhmät neuleet, kun muuten niistä ei varmaan lukis kukaan :p.

button and carrot 006

beret of great vexation 012

Kiukkubaskeri, The Beret of Great Vexation. Tyhmä tehdä (en tiiä miks, mutta kiukutti niin pirkuleesti kutoessa) eikä lopputulos oikeen sovi mulle. Ottaiskohan se Pipoapua Pohjolasta tämmösen pitsisen härpäkkeenki... ? Lankana 32g Kitten Mohairia, joka itse asiassa ei neuloudu hirveen hyvin aikasempien kokemustenkaan mukaan, kiukku voi johtua siitä. Malli Novitan sivuilta, puikkoina 4,5 ja 5,5 mm. Yks mun neulova ystävä tais itse asiassa tehdä tän yhdellä kuviorivillä ja siitä baskerista tuli kyllä kiva...

button and carrot 008

button and carrot 007

Käpälänlämmittimet, erittäin hyvät datailuun (huomatkaa, olen oppinut uuden sanan). 64g Novita Nalle Syksyä, kolmosen puikot. Nää ei oo mitkään muotoilun kukkaset (malli omasta päästä), mutta kun lanka on lahja Miäheltä, niin tykkään niistä silti.

Ja se jämälankasetti:

button and carrot 004

Semmotteet. Saatte ohjeetki.

additional pics 001

Kauluri on tuommonen putkilo, jota varten hyvin yksinkertasesti loin 120 silmukkaa 4 mm:n puikoilla. Alotin kutomalla muutaman kerroksen ainaoikeeta, sitten yhdistin rinkulaks ja alotin sileän oikean. Heitin mukaan aina kerroksen nurjaa, kun siltä näytti, ja kudoin kunnes lanka loppu. Viimeseks laitoin kaheksan kerrosta ainaoikeeta. 76 grammasta Kitten Mohairia tuli puolisen metriä pitkä putkilo, joka vaikuttaa oikeen sopivalta.

MUTTA HUOM! Mun käsiala on ihan äärettömän tiukkaa, kenen tahansa normaalin ihmisen kannattaa ottaa HETI viiden millin puikot. Tai luoda vaan sata silmukkaa.

Piposta mulla oli paljon selvempi visio ja kerranki sain luotua just sellasen tuotoksen, ku olin visioinu.

button and carrot 011

Pipo edestä (sori tärähtäneisyys).

button and carrot 010

Pipo takaa.

button and carrot 005

Takaraivolla on tupsu.

Ja ohjetta:

- Mun pipo on neulottu 3mm puikoilla, joten normaalit ihmiset voi ottaa korkeintaan 2,5 mm paksuset. Tarvitaan sekä pipopyörö (pituus 40-50 cm), että sukkapuikot. Lankana mulla oli Novita Nalle Syksy, jota kulu 71 grammaa.

- Sukkapuikoille luodaan yhteensä 132 silmukkaa, eli 33 aina yhdelle puikoille. Mulla tosin on iso pää, pienipäisen kannattaa ehkä luoda vaikka 31 yhdelle puikolle = 124 s. Mun tiheys on 29 silmukkaa per 10 cm kolmosen puikoilla, silmukoiden vähennys kannattaa tehdä myös, jos käsiala on tosi paljon löysempää kun mulla. Nyt on tosin huomautettava, että pienipäisversiota ei oo koeneulottu.

- Kudotaan 2 cm 2o, 2n -joustinneuletta. Ite neuloin nurjien jälkeen ensimmäiset oikeet silmukat takareunastaan, niin tuli siistimpää.

- Lisäyskerros: *1o, tee 1, 3o*, toista. Ite tykkään lisätä silmukoita kutomalla silmukoiden välisen langan takareunastaan oikein. Isommassa versiossa nyt 165 silmukkaa, pienemmässä 155. Tässä vaiheessa todennäkösesti joutuu vaihtamaan pipopyöröön.

- Kudotaan sileetä oikeeta 17,5 cm. Tai pienipäisversiossa vois kutoa 16 cm ja kaventaa sitten 5 silmukkaa tasavälein (eli 31 silmukan välein) ja kutoa sitten, kunnes korkeus on 17-17,5 cm.

- Aletaan kavennukset. Jossain vaiheessa kavennuksia jouduttaneen vaihtaan takasin sukkapuikkoihin.
- *13o, 2o yht.*
- 3 krs o
- *12o, 2o yht.*
- 3 krs o
- *11o, 2o yht.*
- 3 krs o
- *10o, 2o yht.*
- 3 krs o

- *9o, 2o yht.*
- 2 krs o
- *8o, 2o yht.*
- 2 krs o
- *7o, 2o yht.*
- 2 krs o
- *6o, 2o yht.*
- 2 krs o
- *5o, 2o yht.*
- 2 krs o

- *4o, 2o yht.*
- 1 krs o
- *3o, 2o yht.*
- 1 krs o
- *2o, 2o yht.*
- 1 krs o
- *1o, 2o yht.*
- 1 krs o
- *2o yht.*

- Katkase lanka, vedä silmukoiden läpi, päättele.

- Sitten tehdään tupsu. Leikataan pahvista pylpyrä, jonka halkasija on sama kun haluttu tupsun halkasija. Leikataan keskelle toinen reikä, jonka halkasija on vajaa kolmannes koko pylpyrän halkasijasta. So här:

button and carrot 013

Mutta EI LEIKATA pylpyrää vielä halki noin kun kuvassa. Vaan kieputetaan rinkulan ympärille lankaa niin kauan, että keskiaukko menee umpeen ja vielä pikkusen aikaa sen jälkeenki, parsinneula auttaa. Lanka siis kulkee silleen säteittäin keskustasta reunoille. Tämän jälkeen leikataan teräväkärkisillä saksilla rinkulan ulkoreunaa myöden langat poikki niin, että pahvirinkula tulee taas näkyviin. Sitten otetaan pätkä samaa villalankaa ja kiepautetaan se tiukasti aivan pahvirinkulan juuresta tupsun ympärille ja sidotaan kii. Sitten poistetaan pahvirinkula, saatetaan joutua leikkaamaan se halki kun ei muuten irtoo. Muotoillaan tupsu saksilla ja kiinnitetään pipon takaraivolle. Voilà!

Ullassa on itse asiassa parempi tupsuohje kun mulla, klicka här. Sanokaa ihmeessä, jos saatte aikaseks pipon tällä ohjeella, ois ihan mielenkiintosta. Sanomattaki on selvää, että tää ohje on hyvin paljon velkaa Jatan MarioMyssylle, mutta kirjotin nyt kuitenki esiin tän ohjeen kun sain pähkäiltyä silmukkamäärät ja piposta tuli kovasti mieluisa. Silmukkamääriin otin apua myös omista aikasemmista baskerisävellyksistä.

11 kommenttia:

Tuulia kirjoitti...

Onpa nätti toi vihriä pipo :)

Samma kirjoitti...

Kivoja asusteita! Pitäisköhän munkin tehdä (viimein) itelleni tollanen putkilokauluri. Noi satunnaiset nurjat kerrokset on hauskat :)

Anonyymi kirjoitti...

Kaunis kiukkubaskeri :D ja kaulurikin on kiva. Pitäs tehä itelle kauluri, mutta joku siinä ajatuksessa tökkii.

Anna-Kaisa kirjoitti...

Tosi nätti pipo. Oot kyl mielettömän ahkera neuloja, tuloksia syntyy hurjaa tahtia =)

Vilma kirjoitti...

Kiva raita-kuvio-jämälanka-pipo, I like the tupsu very many. Muut tuotokset hienoja myös.

Mä oon muuten aina kieputtanut tupsut silleen, että oon leikannut pahviin ton loven juurikin ennen langan kieputtamista --> ei tartte pujotella lankaa neulan avulla, vaan voi sujauttaa langan näppärästi lovesta ympyrän sisälle. Eikä oo ollut ongelmia kiekon täyttämisessä, pitää vaan lopussa peukaloa loven päällä niin ettei vikat langankierot karkaa.

Kai tää mun tapa on jotenkin väärä ja laiskan ihmisen valinta, mutta siksi juuri huomattavasti helpompaa ja nopeampaa, sanon minä. :D

Niina kirjoitti...

Hip hurraa jämälangan tehokäytölle ja säästämiskuurille - samoille teillä ollaan täälläkin, lankavarasto on saatava järkevälle tasolle ja ennenkaikkea käytettyä johonkin hyödylliseen ja pitokelpoiseen! :)

hiisa kirjoitti...

Hei sä oot saanut jotain valmista aikaan toisin kuin minä, joka joutuu tyytymään pian pelkkään meemeilyyn. :) Kivoja pikkuasusteita!

Kate kirjoitti...

Kivoja asusteita. Saatanpa minäkin kokeilla tuota putkilokauluria sitten kun vain saisin kiinni karanneen neule-innon.

Liisa kirjoitti...

Joo uskalsin onneks ja nyt oon pahasti koukussa siihen toimintaan :D Koko päivänä saanu mitään tehtyä ko eka piti pyöriä Helmimeressä noin tunti ja sit tulla kotiin helmeilemään :D

Lotta kirjoitti...

Tuulia, kiits :). Kerranki oli tosiaan visio.

Samma, tee ihmeessä, kiva päällä ja aivoton tehdä. Ja tack, olin itekki tyytyväinen ideaani :).

Tess, kiva jos jotain miellyttää! =) Haluisitko sä sen ;). Muaki kauluriajatus tökki pitkään, mutta kyllä seki kuitenki lämmittää. Poolokauluksen kanssa tosin oon vasta tota käyttäny.

Anna-Kaisa, jutun juoni on esitellä viis keskenerästä kerralla, vaikka ne ois valmistunu puolen vuoden sisällä ;). Kiitos pipokehuista.

Vilma, mä luulen että sun tapa on loppujen lopuks parempi. Ala-asteen opettajilla on vaan niin mieletön valta, vielä seittemäntoista (apua!) vuotta myöhemminki tekee niinku sillon on opetettu... Kiitos kehuista :).

Niina, juu, juuri näin, ja lisäks on syytä viimeinki hävittää ne puhuttelemattomat langat johonki. Kyllä lörpölleki baskerille kuitenki on enemmän käyttöä ku vajaalle mohairlankakerälle :).

Hiisa, joo mun mojo palas! Kiitos, kiitos.

Kate, kiitos ja kyllä se sieltä palaa :). Sitä suurempana, mitä kauemmin on poissa (nimim. pitäis pyykätä ja pakata ja täällä sitä vaan väännetään palmikoita).

Minna kirjoitti...

Unohtui eilen kommentoida, että ihana pipo ja ranteenlämmittimet.

:)MM